Ringtraining
Ringtraining is allereerst bedoeld om de hond optimaal te leren voorbrengen op een tentoonstelling ter beoordeling door de keurmeester.
Vanwege dat uitgangspunt wordt ringtraining ten onrechte te vaak geassocieerd met ‘dat tentoonstellingsgedoe’. Natuurlijk is de training, of liever gezegd het oefenen, erop gericht dat de hond zich goed presenteert aan de keurmeester. Een goed gepresenteerde, of als u wilt, goed geshowde hond heeft ontegenzeggelijk een prè bij de beoordeling, maar het profijt dat je van zo’n training hebt, reikt veel verder.
Goed voorbrengen wil zeggen dat de hond zich laat presenteren; zelfstandig op zijn ‘paasbest’. Ontspannen en alert tegelijk.
Een haast onmogelijke opgave en dat alles zonder hulp van derden.
Veel te vaak wordt er gebruik gemaakt van double-handling, dat wil zeggen: de aandacht van de hond wordt op enigerlei wijze getrokken door iemand buiten de ring. Zo’n hond staat dan wel alert en toont zich op dat moment goed, maar dit valt onder de Strafbepalingen (art.260) van het Huishoudelijk Reglement van de Raad van Beheer.
Een goede ringmeester zal erop toe zien dat het niet gebeurt en daar sta je dan.
Om u een indruk te geven wat ringtraining inhoudt, zet ik wat onderdelen op een rijtje.
- laten betasten
- gebit tonen
- gangwerk tonen, individueel en groepsgewijs
- in stand blijven staan
- sociaal gedrag t.a.v. mens en mededier
- herstel na onverwachte gebeurtenissen